Vernik Çeşitleri
- 1.Gomlak (Gomlak cilası):
- Gomlağın kalitesi rengine göre belirlenir. Beyaz renkli Gomlak kaliteli yonga levhalar - sunta ve pahalıdır. Limon, altın kontratablalar ve kırmızı Gomlak adı verilen diğer çeşitlerinde renk koyulaştıkça kalite de düşer.
- Satılan Gomlak türlerinin içinde cilalama işlemini koyulaştırması açısından % 3-6 oranında mum vardır. Cilalama işleminin son aşamasında arı Gomlak kullanılmasında fayda vardır. Bu sayede cilanın neme karşı dayanımı arttırılmış olur.
- 2.Yağlı Vernik:
- Günümüzde mobilya endüstrisinde kullanılmayan ancak yapı marangozluğu,
kapı saffir-simpson kasırga ölçeği ve pencerelerle bahçe mobilyalarında
aranılan bir vernik çeşidi olup doğal reçinelerin pişmiş bezir yağında
eritilmesi elde edilirken günümüzde daha çok yapay reçinelerle koruyucu
yağlardan hazırlanmaktadır.
- 3.İspirtolu Vernik:
- Fiziksel kuruma yapar. Dış etkilere karşı sınırlı bir dayanımı vardır. Üretiminde genel olarak Gomlak türleri kullanılır.
- Fırça ile sürülmesi zordur.
- Fiziksel kuruduğu için son sürülen katman bir önceki katmanı bozabilir. Ancak yapımında yapay reçineler kullanılan ispirtolu vernikler dış etkilere dayanıklı bir katman oluşturmaktadır.
- 4.Selülozik Vernik:
- Fiziksel kuruma yapar ve katman yapama oranı %25-35 arasındadır.
- Çabuk kurur. Tırnak kalınlığında esnek bir katman yapar. Isıya dayanıklı ve erime derecesi yüksektir.
- Selülozik verniklerin; Dolgu verniği, Işıktan koruyucu astar verniği, Parlak vernik, Mat vernik gibi çeşitleri vardır.
- Vernik sürme yöntemlerinin hepsi ile uygulanabilir. Normal ortamlarda ( 20 C sıcaklık ve %65 nem) 20 dakikada kurur. Ancak yapısındaki reçine oranı, havanın sıcaklığı ve nem oranı kuruma süresinin daha uzun olmasına sebep olabilir.
- 5.Sentetik Vernik:
- Kuruması eritici ve inceltici sıvıların buharlaşmasına bağlı olup fizikseldir.
- Eritici sıvısı sentetik tinerdir.
- Neme karşı dayanımı vardır. Bu sebeple nemli ortamda kullanılan mobilyalarla mutfak mobilyalarında tercih edilir.
- 6.Asit sertleştiricili vernik:
- Hazırlandıktan sonra kullanma süresi 2-3 gün, kuruyarak katman yapma süresi 2-3 saat civarındadır.
- Kimyasal kuruma yapar. Vernikleme yöntemlerinin hepsi ile uygulanabilir.
- Mekanik ve kimyasal etkilere dayanıklı, havanın bozucu etkilerine karşı dayanımı ise sınırlıdır.
- 7.Poliester Vernik:
- Mekanik ve kimyasal etkilere dayanıklı üstün özellikli bir vernik çeşididir. Kimyasal tepkimeli yani kimyasal kuruma yapan bir verniktir.
- Normal şartlarda 10 bölüm vernik bir bölüm sertleştirici ile karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan vernik 10-30 dakika içinde kullanılmalıdır. Nem oranı %12 yi geçmeyen ağaçlarda olumlu sonuçlar verir. % 90 ın üzerinde katman yapma özelliği vardır.
- Kullanılma ve açık süresinin kısa olması havalı tabanca ile kullanılmasını zorunlu hale getirir. Çokça uygulandığı bir yöntem de dökme usulüdür.
- 8.Poliüretan Vernik:
- Dış etkilere dayanıklı bir katman oluşturur. Astar, renkli, parlak ve mat çeşitleri vardır. Günümüzde en çok kullanılan vernik çeşitlerinden biridir.
- Hazırlanan karışımın açık zamanı 24 saat civarında olup kuruma süresi 2-3 saattir.
- Kimyasal etkilere dayanımı 8-14 günde tamamlanır. Katman yapma oranı %50 olup her çeşit vernik sürme elemanları ile kullanılabilir. Genel olarak yüzeylere öncelikle dolgu vernik sürülüp, kuruduktan sonra zımparalanarak son kat uygulaması yapılır.
- Perhidrol ile renk açma işlemi yapılmış işlerde normal poliüretan vernik kullanmak sakıncalıdır. Çünkü perhidrol poliüretan vernikte renklenme yapar. Bu sebeple perhidrol kullanılmış işlerde bu maddeden etkilenmeyen poliüretan verniklerin kullanılması gerekir. Bu bilgiler: http://www.ekipmuhendislik.com.tr/vernik-ve-cesitleri.html adresli sitede bulunmaktadır.
- Mobilya endüstrisinde en çok kullanılan verniğin yağlı vernik olduğu söylenmektedir. Fakat mutfak mobilyalarında neme olan dayanıklılığından ötürü sentetik yapılı vernik kullanılmaktadır.
Vernik uygulamasında en iyi sonuçları nasıl alırım?
Genellikle verniğin fırça ile uygulanmsı en iyi sonuçtur. Düz geniş yüzeylerde ise rulo kullanmak da verimli olabilir. Verniği düz bir hatta ahşabın lifleri yönünde ve yüzeye 90° derece açı yapacak şekilde uygulayınız. Daha sonra yine ahşabın lifleri yönünde fırçanızı 45° açıyla tutarak verniği yüzeye yumuşakça yayınız. Her zaman minimum kat tavsiyelerine uyunuz- daha uzun ömür elde etmek için sisteme bağlı olarak kat sayısını arttırabilirsiniz. Kat sayısı arttıkça katlar arasında yapacağınız zımpara parlaklığı ve derinliği arttıracaktır.
- Iskarpalaların kenarlarını tekne yüzeyine zarar vermemesi için yuvarlatın.
- Zımpara kağıdını temiz tutun ve sık sık değiştirin.
- Zımpara numaralrını gittikçe büyütün , son kat verniklerde en ince zımparaya geçmiş olmalısınız.
- En iyi vernikleme havanın ılık, teknenin karaya çekilmiş olduğu durumlarda yapılır- soğuk hava kurumayı geciktirir ve nem parlaklığı bozar.
- Her zaman temiz ve daha önce sadece vernik işinde kullanılmış fırça kullanın.
- Her zaman en iyi kalite vernik ve fırça alınız. Bu sizin en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır.
- Yeni fırçaları kullanmadan evvel temizleyin.
- Tekneye uygulamadan evvel son kat uygulamanızı atıl bir ahşap parçasında test edin.
- Büyük alanlarda ilk kat için köpük fırça kullanın hemen ardından bitiş çizgilerini yok etmek için geniş bir fırça ile üzerinden geçin- en iyi iki kişi ile yapılır.
- Uygun tinerle temizledikten sonra fırçayı deterjan ve ılık suyla yıkayın, kurutun ve yağ geçirmez bir kağıda fırçanın şeklini bozmadan sarın.
- Bir başka seçenek de fırçayı temizleyip yıkadıktan sonra uçlarının çatallaşmasını engellemek için fırçayı sapından asın.
- Vernik tenekenin içerisinde uzun süre kaldıkça içinde kirlenmeler ve parçalar oluşabilir. Verniği tülbentle eleyerek başka bir kaba geçirmek, filtrelemek, bayan çorabı kullanarak süzmek bu problem için iyi çözümlerdir.
- Hiçbir zaman doğrudan tenekeden uygulamayın, bu kirlenmeye neden olur.
- Herzaman kullanacağınız kadar verniği başka bir kaba boşaltın.
- Uzun süre ağzı açık kalmış verniği, üzerinde toz toplamış olacağından kullanmayın.
- Ahşabı doğrudan güneş ışığı altında verniklemeyin.
- Ham ahşabı atmosferdeki nemi emeceğinden asla uzun süre açıkta bırakmayın.
- Bu bilgiler de http://www.yachtpaint.com/tur/diy/uzmanlara-sorun/vernik-uygulamas%C4%B1nda-en-iyi-sonu%C3%A7lar%C4%B1-nas%C4%B1l-al%C4%B1r%C4%B1m.aspx sitesinden alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder